Ikke gå i samme klippefella som meg… roser og busker!
Jeg har mange ganger angret på ting i hagen når jeg har vært litt rask i vendinga. Når våren kommer og alt skal på plass er jeg ofte litt for utålmodig med saksa. Jeg tror ikke jeg er helt alene om dette.?
For ikke å snakke om spaden! I min iver etter å rydde opp og gjøre klart til ny sesong har jeg mer enn en gang gravd opp planter som ikke har rukket å titte opp enda. Er de litt sent ute er jeg fremme og pirker for å se etter skudd. Dessverre har jeg også flere ganger ødelagt fine planter med denne utålmodigheten… Det spirer og gror men noen ganger er det behov for litt ekstra tid. Stauder og planter som skal skyte fra bunnen må få litt tid til å områ seg på. Her er det om å gjøre å ikke ødelegge nye spirer og skudd, første steg er å klippe og ikke røske i tuene. Vær varsom!
I dag har jeg en oppfordring angående busker. Under vinteren er det en del busker som fryser tilbake. Når det begynner å spirer i løpet av mai er det meste i gang. Er det deler av busker som har fått hard medfart vil det ta ekstra tid før de skyter nye skudd. Noen vil også bryte med nye skudd ut fra stammen, dette kommer først en stund senere enn de knoppene som er i orden. Avvent for å se hva som faktisk er dødt.
Min Parykkbusk (Cotinus coggygria) på bildet over, er en busk som akkurat klarer seg hos meg. Den pleier å fryse litt tilbake. Deler av plantene er nå i fin gang med store fine blader. Andre steder har vært mer utsatt for frost og de kommer først med skudd nå i overgangen mai/juni. La busker å ikke minst rosebusker få tid på seg. Roser som ser ganske døde ut kan fint komme med skudd helt frem til starten på juni.
På bildet over ser dere at bladene er i fin utvikling nede. De tørre pinnene som går i høyden kommer først nå med skudd. Denne har jeg sett (og gjort feilen) tidligere år. Klippet av grener som ser tørre ut og så viser det seg at de er friske inni. Følelsen av å klippe store fine grener som er i orden er ikke god og den unner jeg ingen!
Cotinus er for øvrig en fantastisk busk.Een herlig kontrast til mye av det grønne bladverket!. Den blir flammende rød til høsten og har en dyp burgunder farge hele sommeren. Den er opprinnelig fra Syd Europa til Kina. Stor utbredelse. Klarer seg akkurat hos meg i sone 3. Den er også utrolig flott å ta inn som avskåren. I buketter med roser i ulike rosatoner er det en rå kontrast!
Tommelfingerregel er å la det stå til St.Hans. Har det ikke begynt å skyte da kan du klippe eller grave opp.
Tålmodighet er en dyd!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Hei Espen 🙂 Har du noen erfaring med å ta avlegger/stiklinger av parykkbusk?…
Hei Ingrid
Jeg har aldri forsøkt meg på parykkbusk. Har en i hagen så det vil jeg forsøke meg på, kanskje enklest å legge ned en gren, vil tro at det går fint. Har tatt stikling av sommerfuglbusk som ser lovende ut:-)