Stikkelsbærdrømmen tok brått slutt!
Det er ikke alltid bare fryd og fremgang i hager. Dette fikk jeg erfare nå i helgen. Jeg burde kanskje oppdaget det før, men besøk av Stikkelsbærbladveps er herved et faktum!
Nå vet jeg akkurat hvilken følelse Torbjørn Engers Karius og Baktus hadde når Jens har vært hos tannlegen. Alt er borte og rensket. Ikke et blad så langt øye kan se…. Drømmen om stikkelsbær i alle varianter til høsten er nå offisielt tatt ut av ligningen!!
Stikkelsbærbladveps gjør utrolig mye skade på kort tid! De angriper planter som ikke er sprøytet og over hele landet. Det er ikke lenge siden jeg var nede i hagen å kikket på bærbuskene. 4 stikkelsbærbusker og 2 ripsbusker. Alt så ut til å være i skjønneste orden og massevis av herlig kart som utviklet seg fint. Stikkelsbær er nemlig en av mine favoritter blant bærbusker og kan brukes til mye godt. Sjokkert så jeg at buskene er blitt ribbet på noen få dager. Se øverste bildet og under! Karten er fortsatt intakt men uten blader vil ikke planten ha krefter til å bære frem disse mengdene med bær.
Stikkelsbærbladvepsen har en syklus med 2-3 generasjoner per sesong. De angriper som navnet sier Stikkelsbær men også Rips. Solbær derimot får slippe unna.Hos meg har de nå tatt 4 stikkelsbærbusker og 1 rips. De kvesset tennene for å gyve løs på den andre ripsbusken men her skal de få motstand!
Syklus til krypene: Eggene legges på undersiden av bladene langs bladnervene og er vanskelig å se. Når larvene klekkes starter etegildet. De lager små hull og gnager seg utover. Alt av blader blir spist og kun de største nervene står igjen. Når de er gode, mette og fullvoksne (ca 4 uker) slipper de seg ned på bakken og graver seg ned i det øverste jordlaget hvor de forpupper seg. Etter ca 4 uker til kommer de opp som voksne individer og legger nye egg i løpet av juli. Samme rutine skjer med neste generasjon som vil forpuppe seg i september. Disse puppene ligger som regel over til neste år og vil våkne til liv i mai. Så er runddansen i gang…
Det er ikke noen naturlige byttedyr til Stikkelsbærbladvepsen her i Norge. fugler og enkelte snyltevepser tar larvene. Mus og gnagere kan ta puppene men kun tilfeldig. Skal du bekjempe disse er det å spyle med vann for å få bort larvene eller å bruke sprøytemiddel som inneholder Pyrethriner, som er et giftstoff utvunnet av en type Chrysantemum. Husk å følg bruksanvisningen på sprøyteflaska. Dette er middel som kjøpes på gartneri/hagesenter. Farlig også for nytteinsekter og vannlevende dyr og innsekter. Sprøyting skal foregå sendt på kvelden. Helst vindstille. Sprøyting fungerer kun når larvene er i gang med å spise. Sprøytingen hjelper ikke mot egg.
Det er ikke ofte jeg bruker giftstoffer i hagen men nå er jeg forberedt til kamp! jeg regner ikke med at det blir noen stikkelsbær modne. Ingenting skal spises så her sprøyter jeg!
Stikkelsbærdrømmen som brast!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)
Her kan du tipse flere om innlegget:
takk for info..nå skj
ønner jeg hva som har vært på ripsbuska mi.
Veldig trist syn… det går å sprøyte mot dem. Vær obs på at de kan komme igjen neste år. Overvintrer i jordlaget under buskene. Sjekk allerede i mai måned. Da legges de første eggene.?
Takk for svar! Skal skaffe meg noe gift på hagesenteret, dette vil jeg ikke ha noe av. Den ene stikkelsbærbusken er totalt ribbet for blader. Hører om det kan gjøres noe allerede i høst for å hindre at det samme skjer til våren.
Høres bra ut:-) Jeg tror nok ikke det er stort å gjøre nå. Larvene faller ned og graver seg ned i jordlaget hvor de forpupper seg og venter på våren. Vepsen kommer ut av puppen og legger egg på ferske blader ca i mai måned. Tror det er lurt å… Read more »
Stikkelbærbladvepsen kan bekjempes Med å strø aske over bærbuskene. Effektivt og ufarlig.
Takk for tips, det må jeg prøve:-)
Takk for informasjon om larvene som spiser opp blader på stikkelsbær- og ripsbusker. Har fått fin avling i år, men ser nå at en stikkelsbærbusk og to ripsbusker er angrepet. Trodde først at det bare var høsten, men i og med at det er så stor variasjon på buskene er… Read more »
Det er dessverre ganske klart når de er på ferde. Den første runden på forsommeren var det værst hos meg. Det er ofte en runde nr 2 på sensommeren. Vær litt obs til våren igjen. Oppdager du det tidlig så kan du kanskje få avverget det værste??