Hjelp av kryp i hagen…
Hage med mangfold av både planter, dyr og insekter er etter min mening en sunn hage. En god balanse sørger for at det meste trives. Forrige kvelden kom jeg over denne krabaten…
Denne edderkoppen hang på utsiden av vinduet i hagestuen forrige kvelden. Mot kveldshimmelen er det en ganske kul silhuett og et artig blikkfang. Å la insekter og småkryp i hagen få leve er etter min mening det eneste riktige å gjøre.(unntakene må være de forhatte sneglene!) De aller fleste krypene i naturen har en funksjon på den ene eller andre måten. Ved å la dem leve vil de gjøre «jobben» sin og dermed fylle sin oppgave i naturen. Bruker vi kjemiske sprøytemidler er det fort gjort å rokke ved balansen og dermed skape overvekt av en eller annen art som plutselig klarer seg og får bedre grobunn. Det er faktisk ganske mange gode alternative ting å sprøyte med som ikke er giftige.
Klarer naturen å fikse tingene selv er det jo det beste ikke sant?
Det finnes ca 35 000 edderkopp arter totalt, ca 560 av dem finnes her i Norge. Edderkoppene er fascinerende og de gjør en super jobb med å ta unna sin del av fluer, knott, mygg og andre insekter. Edderkopper hører til edderkoppdyrene og er dermed ikke noe innsekt. Bildet nedenfor ser du tydelig 4 par med ben. De fleste edderkoppene er giftige men kun et fåtall er farlig for mennesker. Her i Norge er det ingen edderkopper som er farlige for mennesker. Selv er jeg er ikke klar for å ha en edderkopp som kjæledyr, men de må gjerne få bo ute i hagen hvor de gjør nytte for seg.
Med mye vann i hagen er det grobunn for mygg og knott. Til tross for dette er det nesten ikke mygg i hagen vår. Nå skal det sies at fisk og andre vannlevende rov innsekter spiser en god del mygglarver men edderkoppene tar absolutt sin del av de ferdige insektene som flagrer rundt.
På bildet over er det en edderkopp som jeg fikk øye på i dammen. Den sitter her på et Irisblad og venter… Det er ganske morsomt å se hvilke utrolige variasjoner av farge og former på edderkoppene her i Norge. (selv med så liten andel av den totale mengden av arter)
La småkrypene leve!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)
Her kan du tipse flere om innlegget: