Samle frø og la det vandre, fra det ene året til det andre.
Husk å samle frø fra favorittene dine. Nå på sensommeren er det mange av våre ettårige blomster som har begynt å sette frø. Den enkleste og billigste måten til å planlegge neste års blomstring på er å samle frøene nå. De er lette å oppbevare gjennom vinteren. Tar ingen plass og det er bare å plukke fra alle de beste og kraftigste plantene.
Gøy i tillegg til å spare penger
Hvert år kjøper jeg masse frø og lærer aldri.. Stadige forsøk, igjen og igjen med sorter jeg ikke får til. Den store søken og drømmen i frøkataloger pleier jeg å foreta rett på nyåret. Når den aller mørkeste og kaldeste årstiden er over oss her i landet her er det fort gjort å gå på en smell. Hungeren etter farger, vår og sommer er umettelig i januar… Tipset er å forsøke huske de plantene som ikke fungerte forrige år. Jeg vet det er vanskelig men unngå det som ikke fungerte, hvis ikke du har en helt annen dyrkingsplan i neste forsøk.
Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)
Noen klarer seg selv
Noen frø overvintrer fint ute. Eksempel på dette er slik som Digitalis, Valmuer, Judaspenge, Borago osv. Disse kan du gjerne så nå på høsten. Spre dem utover på ønsket vokseplass. Gjøres dette nå ville jeg fjernet ugress og krafset dem ned i øverste jordlaget. Enkelte arter er 2 årige og vil kanskje rekke å sette en rosett allerede i år for å kunne blomstre neste år.
Stratifisering = Enkelte frø trenger faktisk vinterperioden for å komme i gang med spiring. Når du kjøper frø må enkelte arter stratifiseres. Dette betyr egentlig bare å etterligne en vinterperiode. Uten strafisering vil frøene bare ligge i dvale og vente.
Det er fort gjort å glemme sankingen av frø gjennom sensommerukene og høsten. Fordelene med å samle sine egne frø er at kvaliteten og modningen av frøene ofte er god. Velg å ta frø fra planter som er kraftige og som har vist god blomstring. Dette er egenskaper som er fint å bevare. Min erfaring er at det ikke alltid er god nok kvalitet på frøene vi kjøper og spireevnen er enkelte ganger uakseptabelt lav
Mine tips på frøsankingen.
- Vent med å plukke til frøkapsler er modne. De blir som regel brune og du ser på stilken at næringstilgangen er stoppet. Da begynner de normalt å åpne seg og frøene løsner lett.
- Plukk en dag det er tørt og fint.
Sjekkliste for frø
- Frøene samles og legges på hvite A4 ark.
- Jeg bretter opp en liten kant for å holde styr på frøene.
- Med hvitt ark er det lett å se små frø.
- Legges i en hylle innendørs hvor de får tørke i fred.
- Når de er tørre så rens bort alt av plantedeler så du får rene frø.
- Viktig at de er tørre før de pakkes ned så de ikke mugner.
- Brett sammen arket til en konvolutt eller bruk et kaffefilter
- Skriv navn på arket/kaffefilteret og spar dette et mørkt og kjølig sted.
- Sist men ikke minst, glede seg til våren!
Ta dem frem til våren og begynn på nytt.
Nyt sensommeren!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget: