Den siste «brannfakkelen» før frosten kom; Acer palmatum
Jeg har akkurat skrevet litt om et par Acer palmatum eller Japanske dverg blodlønner her. Disse har en utrolig flott farge. Som en kontrast i hagen gjennom hele sommeren og er nå blitt blodrøde i fargen. En annen rakker som ikke gjør så mye utav seg under sommeren står som den siste «brannfakkelen» i hagen nå når frosten kom.
Denne sorten av Acer palmatum fikk jeg som et par stiklinger på ca 10cm for en god del år siden. En kamerat hadde vært i Tokyo og tok med seg noen frøplanter hjem. De ble pakket med fukt rundt røttene og lagt pent i kofferten. Lovligheten i dette visste jeg ikke noe om den gangen for ca 8-9 år siden.
Det er strenge regler for slikt og gode grunner for hvorfor vi ikke skal ta inn planter slik. På sidene til Mattilsynet står det veldig klar som følger om egen innførsel av planter fra utlandet:
«Nei. Stiklinger, avleggere og podekvist er i henhold til plantehelseregelverket å betrakte som planter. Reisende kan kun ta med seg til sammen 5 planter eller plantedeler uten plantesunnhetssertifikat – og kun for innendørs bruk.»
I min uvitenhet var jeg allikevel så heldig å få to bittesmå planter. I dag er den største busken i underkant av 2 meter. Den starter året med litt rødskjær i de nye bladene som blir grønne utover sommeren. Når høsten kommer blir den gyllen og det ser ut som hele busken står i brann!! Stilker er også skinnene røde.
Hvilken sort av Acer palmatum dette er eksakt vet jeg dessverre ikke. Det jeg vet er at det finnes flere varianter som er relativt like i handelen. Sjekk ut ditt lokale hagesenter og finn en «høstfakkel»
Nyt høsten!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)
Her kan du tipse flere om innlegget:
Hej!
Jag delar din förtjusning över de japanska lönnarna, inte många små träd kan uppvisa en sådan skönhet ända från lövsprickningen till den sprakande finalen på hösten.
Hälsningar
/Gunilla
Hei Gunilla
Så hyggelig melding. Ja, man kan ikke annet enn å bli bergtatt av disse.
Espen:-)
Kan du si noe om hvordan du tar avlegger av denne?
Jeg har aldri tatt stikling av Acer. Får man tak i frø vil det kunne gå an å så. Det er mulig å ta stiklinger av mange busker og trær så det er verd et forsøk. Her er en metode jeg har brukt flere ganger. https://www.skarpihagen.no/2018/07/enkel-stikling-av-skjaersmin/
Espen:-)