Blomkarse Phoenix med spiselige blomster og blader
Jeg har hatt varierende hell med Blomkarse. Dette er en sommerblomst jeg alltid har vært glad i med saftig, urteaktig og frodig bladverk, hos meg er den dessverre ikke alltid blitt like fin. Et barndomsminne er at vi plukket blomstene og bet av den ytterste tuppen på baksiden av blomsten for å kunne suge ut en ørliten dråpe med søt nektar.
Selve blomsten er fantastisk og har en litt skarp krydret smak. Den er helt enestående i salater og som pynt på mat! I fjor kom jeg over varianten Tropaeolum majus «Phoenix». Dette er en relativt ny type med flikete blomster. Kronbladene ser nærmest frynsete ut. Derfor får den et ganske annerledes uttrykk.
De ferske nye småbladene og blomstene er en frisk og fin smakstilsetning. Men ikke minst dekor! Vi har siste tiden konsumert episoder av Masterchef Australia her i heimen. Superflinke hobbykokker som konkurrerer med de flotteste rettene. Her er det en del som bruker blomster for å løfte rettene så de ser utrolige ut.
Blomkarse finnes som både busk og slyng variant. Slyng får meterlange ranker som legger seg utover og klatrer ved å vikle bladene rundt noe å holde seg fast i. Busk varianten holder seg tett og fin. Den blir normalt ca 30cm høy. Når de trives vokser de fort og er fine som bunndekke. Blomstene er god Humlemat og er flotte i bed i krukker og kasser på terrassen.
Opprinnelig kommer de fra sør Amerika, Andesfjellene, Bolivia og Colombia. De liker en godt drenert jord med jevn fuktighet. Sol og halvskygge er perfekt plassering. Mager jord vil gi godt med blomstring og ikke bare blader. Har den det altfor godt vil bladene bli store og dominerende.
I fjor gjorde jeg en ny test med varianten Phoenix. Jeg stakk noen frø i jorda på et sted i hagen jeg etterpå glemte. Litt utpå sommeren så jeg plutselig gylne små blomster som lyste opp. Fra da og til frosten kommer var det kontinuerlig blomstring. på frøpakka sto det at den skulle være busk og bli ca 30cm. Det stemte ikke! Meterlange grener med masse blomster var nærmere virkeligheten! At de ble mye større gjorde ingenting, de var utrolig flotte!
Godt for øye og godt for magen!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget: