En kilde for inspirasjon og ideer til hage og uterom
5. mars 2017
Så enkelt kan du tørke urter og hvitløk
Tørke urter er ikke helt det jeg hadde tenkt på denne tiden av året, men min samboer kom med både ideen og saksa. Klippe klippe sa samboer`n og brutalt ble hvitløksskuddene klippet ned. Med farta hvitløken har vokst så langt tar det ikke lange tiden før de kommer opp igjen, de vokser nemlig fort!
Etter noen dager på vinterferie var hvitløken som jeg plantet for kort tid siden for å dyrke i vinduskarmen vokst over alle støvleskafter… Lange saftige grønne spirer som hang over pottekanten. Det er jo bladene som skal brukes og har en herlig mild hvitløksmak som er god i matlaging.
En ting er når man er bortreist, men vi har ikke rukket å bruke det fortløpende heller. Tørking var derfor en gøyal test på konservering på samme måte som ellers når man skal tørke urter. Bonusen er at det ble kjempegodt! Dette er en måte å konservere og ta vare på blant annet friske urter og sopp. Superenkelt å bruke i etterkant og holdbart med riktig oppbevaring. Et godt resultat forutsetter rene friske urter!
Jeg bruker varmluft på 60 grader. i ca 1,5 timer. Ta en sjekk innimellom. Snu litt rundt på urtene og sjekk at alt tørker godt. Når tiden hadde gått var alt tørt denne gangen. Forleng tørketiden om nødvendig. Jeg slår av ovnen og lar det hele stå til det er blitt kjølig.
Klippe klippe sa samboer`n og brutalt ble hvitløksskuddene klippet ned.
Nå er hvitløksskuddene ferdig tørket og klar til bruk. Den milde hvitløkssmaken er fortsatt der. Dette vil være perfekt ingrediens i en eggerøre eller gryterretter av forskjellige slag.
Tørke urter er en kjempefin måte å konservere dem på, og kan brukes på mange ulike sorter. For et godt resultat er en rask tørking og ikke for varmt viktig for å beholde smakene. Det er også viktig at det er helt tørt. Ligger det igjen fuktighet når du putter i tett boks vil det kunne mugne.
Kortreist og herlig smak!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)