Begonia knoller med en liten vri før utplanting.
Begonia er ikke bare begonia. Det er en familie som består av nesten 1800 arter og med et hav av variasjoner! Jeg synes det er ganske kult at begonia har fått en renessanse og det finnes virkelig noen for enhver smak! Selv fikk jeg et par nye sorter i fjor og noen nye på Hagemesa for litt siden… fort gjort å samle på seg flere:-) Min gjeng med Mormors gamle Skaugumbegonia knoller skulle i jorda igjen, da kom jeg på et plantetips som jeg gjerne vil dele.
Begonia plantene jeg har er stort sett fra knoller. Dette synes jeg er veldig praktisk med tanke på overvintring. De tar ikke noe plass og krever ingenting før de skal plantes igjen. Jeg skrev litt om de variantene jeg hadde i høst. Det er utrolig takknemlige og dekorative planter med en stor bonus, nemlig; brunsneglene er ikke glad i dem!
Følg meg gjerne på Instagram her for daglig blomsterinspirasjon.
Skaugumbegonia knollene har jeg hatt i mange år og de kommer trofast igjen. Da jeg tok dem inn i høst ble de renset og oppbevart tørt og kjølig pakket i avispapir. Jeg har dessverre mistet noen av plantene ved at knollen råtner hvis høsten er veldig fuktig. Et tips jeg fikk om å plante knollene litt annerledes gjorde underverker, etter det har jeg ikke mistet noen. Det er ikke store vrien som skal til:-)
Det er utrolig takknemlige og dekorative planter med en stor bonus; brunsneglene er ikke glad i dem!
Planting
Mange av begoniaknollene har en grop i toppen hvor de nye skuddene kommer. Plantes knollene flatt vil det bli liggende vann oppi denne gropa. Begonia tåler det meste men å stå med festet på stilken i vann er de ikke glad i. Tipset jeg fikk som har fungert veldig godt for meg er å plante knollen på skrå slik at eventuelt vann renner ut. Så enkelt!
Deling av knoller
Før planting er det tid for å dele store knoller. Har du en stor knoll er det bare å ta kniven å dele i to eller tre. Pass bare på at det er små skudd eller «øyne» på begge deler slik at den kommer fort og fint i vekst. Når jeg deler en knoll lar jeg tørke noen dager. Dette er for at snittflaten skal rekke å tørke opp og korke seg før planting. Et helt ferskt snitt og sår vil lettere bli angrepet av sopp og råte.
Om begonia knollene er plantet for noen uker siden, eller om der kommer i jorda nå er det lurt å vente et par uker med utplanting. Herding av plantene med forsiktig tilvenning til sommersola er lurt. Ut på dagen i godt vær og inn på natta. De vokser fort så om ikke lenge er de i full blomst!
God 1. Mai:-)
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Hei!
Kan skaugomknollene deles selv om det da ikke blir knupper på begge to?
Hei.
Er knollen stor nok til å deles vil det som regel dukke opp skudd i etterkant. Det vil selvsagt gå fortere om det er antydning til skudd på begge bitene etter deling.
Espen:-)
Har en stor hengebegonia som jeg tok inn før frosten kom. Tenkte å dele den, men er usikker på hva som er rette tidspunkt. Nå spirer den igjen! Mange nye spinkle blader. Hva gjør jeg og når?
Hei Nå når det er vinter skal knollen aller helst hvile tørt og kjølig, gjerne på 5-10 grader. Deling av knollen er supert å gjøre rett før plantingen på våren. Om det gjøres nå er det stor fare for at den vil tørke ut og bli ødelagt før vekstsesongen. At… Read more »
Hei! Her var det mange fine tips å ta med seg! Fikk mine første skaugumbegonia i fjor, og knollene har overvintret etter alle kunstens regler. Tok dem fram i går og ser spredte bittesmå hvite antydninger til «hoder» på knollene. Hva gjør jeg nå? Skal de settes kaldt og lyst… Read more »
Hei igjen og takk for hyggelig tilbakemelding. Så gøy at det er nye skudd på gang. Da kan de bare plantes og settes så lyst som mulig – gjerne litt kjølig. Rundt 15-18 grader er fint. Vil du dele knollene bør de få tørke en ukes tid etter deling slik… Read more »