Enkel måte å legge inn vann i drivhuset eller rundt i hagen.
Nå har jeg begynt å bruke drivhuset og begynner å se konturene av hvordan jeg vil ha det innvendig. I likhet med en leilighet eller hus må man bo seg til litt for å se behov og ønsker. Plantene jeg har satt ut så langt formelig strutter til tross for snøvær i mai. Det er iallefall sikkert at drivhuset funker og veldig lokal tropesommer er i anmarsj! Nå ønsker jeg meg en lett tilgang til vann i drivhuset. Et sted å koble på en slange og et lite vanningsanlegg vil jeg gjerne ha i latskapens og enkelhetens tegn… Elsker jo ting som går av seg selv!
Vær forsiktig
Vann er noe jeg har stor respekt for. Vann på feil tid og sted er ikke noe gøy i det hele tatt. Jeg har hatt min del av vannproblematikk og lekkasjer gjennom årene. Kanskje det henger sammen med mitt stjernetegn som er vannmannen?;-) Med akvarium inne og dam med bekk i hagen er det mange liter vann flytende rundt. Mange liter vann øker også risikoen for at problemer kan dukke opp, som i fjor hvor vannspruten sto til værs i hagedammen. Heldigvis er det ikke så stor fare for permanente vannskader utendørs.
Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)
Enkelt og rimelig
For utendørs vanning er det lagt opp tre punkter med vannkraner her i hagen. Dette var lagt opp da jeg flyttet inn med utgangspunkt fra en kran på veggen. Fra veggen er det lagt ut PEM rør som er beregnet for trykk og ligger delvis oppå bakken. De fleksible plastrørene finnes i ulike dimensjoner. Enkle skjøter og koblinger gjør det ganske brukervennlig og ikke så dyrt i innkjøp. Jeg kjøpte meg et par ruller à 10 meter rør og noen koblinger samt et endestykke som kan tilkobles feste i vegg og kran. Utstyrt med en skarp hobbykniv og hansker for et godt grep gikk jeg løs på oppgaven.
Jeg koblet på en avstikker fra den eksisterende slangen. Denne skal gi vann i drivhuset. Røret ble lagt etter beste evne i terrenget og for å holde slangen i ro la jeg på noen stener under arbeidet. Med et par forgreninger og vinkler fikk jeg lurt slangen under sokkelen og opp inne i drivhuset. Etter sammenkoblingen vil jeg gå over med en spade for å lage en liten grøft. Den skal ikke være dyp, Ca 10 cm og kun for å få skjult slangen under torva. Ute av syne ute av sinn!
Vannuttak i drivhuset
Inne i drivhuset banket jeg ned en trykkimpregnert stolpe med et påskrudd terrassebord ca 50 cm dypt. Denne ga en fin stabil støtte og feste til vannkrana som igjen ble festet i stolpen med terrasseskruer som tåler det meste. Selve kranen skrudde jeg på med hamp på gjengene for å få det helt tett. Jeg må innrømme at jeg måtte forsøke et par – tre ganger før det ble helt tett. Vips hadde jeg innlagt vann i drivhuset.
Med en forgrening til to uttak vil jeg ha en kort slange som jeg kan lede ned i vannkanna og fylle uten å sprute. Det andre uttaket vil jeg ha til et lite vanningsanlegg som jeg kjøpte med drivhuset. Dette må jeg teste ut før jeg kan si noe mer om. Hele vanningsanlegget ute stenges før frosten kommer og tømmes for vann. Nå er det nesten så jeg kan flytte inn i drivhuset. Sovepose og en campingseng er kanskje neste steg:-)
NB! Husk å stramme alle koblinger godt.
Krysser fingrene for mer vår snart!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Hei!
Hvor fikk du tak i den kranen? Mine google-ferdigheter sviktet meg 🙂
Hei igjen:-) Den fikk jeg tak i på Bauhaus, men de skal ha det på vanlig rørleggerforretninger også:-)
Heisann
Du har delt veldig interessante innlegg om drivhus! Jeg lurer på om du har hatt noen problemer med vann og frost, eller om det har fungert etter planen?
Hei.
Så hyggelig å høre. Jeg stenger vannet når frosten kommer og da står slange og kran stille gjennom vinteren. Det har fungert helt supert, og ikke opplevd noen problemer.
Espen:-)