Stikling av sommerfuglbusk og ny plante på 14 dager!
Sommerfuglbusk eller Buddleia davidii er som en magnet for sommerfugler, og andre insekter som er på jakt etter nektar. Med masse mat til insektene er den perfekt innslag i sensommerhagen. Jeg forsøkte å ta stikling av sommerfuglbusk, og etter kun 14 dager var det nye skudd og rot!
Jeg elsker å ta stiklinger! Det er like stor lykkefølelse hver gang en liten bit av en plante kan dyrkes frem til en ny. I tillegg til gleden ved å lykkes, er det en enkel og rimelig måte å få flere planter i hagen. Enkelte ganger kan det være vanskelig å få tak i eksakt den planten du ønsker deg på ditt hagesenter. Da er en stikling et godt alternativ for å få en identisk kopi. En stikling har likt genmateriale som morplanten. Her skrev jeg litt mer om dette med skjærsmin fra oldemors hage.
Mine foreldre har hatt noen flotte eksemplarer av sommerfuglbusker i ulike farger. Det har vært blå-lilla, hvit, gul og siste tilskuddet var en fantastisk rosa. De har H2 så det er nesten ingenting som fryser tilbake. Resultatet var at den eldste busken ble godt over 2 meter, og med en tykk stamme. Den siste rosa som ble kjøpt i sommer hadde en helt utrolig duft!
Mitt spede forsøk på sommerfuglbusk var for noen år siden, og den klarte ikke vinteren. Det var en ferdig plante jeg kjøpte på høstsalg. Nå vil jeg forsøke igjen, og tok derfor en stikling av deres kraftigste busk. Denne vet jeg har klart seg godt ute i mange år, og er verd å forsøke. Sommerfuglbusken skal kunne klare H3-4 så den bør gå fin her hos meg også
Stikling av sommerfuglbusk
Av en grein tok jeg to små stiklinger. ca 5cm stilk og et bladpar på hver. Jeg stakk dem i fuktig jord og satte dem i drivhuset. Alternativt kunne jeg tredd en klar brødpose over potten for å holde på luftfuktigheten. Stikling av sommerfuglbusk ble satt søndag for 2 uker siden, og i dag er det to fine skudd og røtter som titter ut av hullene i bunnen av potta. Egentlig er det litt sent på sesongen å sette stikling så jeg ble ekstra glad når det ble full klaff!
Siden stiklingene allerede er i god vekst vil jeg finne en lun plass i hagen, og grave ned rotklumpen. Første vinteren dekker jeg dem godt, Jeg legger noen greiner rundt for å beskytte de spede skuddene, og legger en liten haug med løv over. Gleder meg allerede til neste år for å se hvor mye den kan finne på å vokse. Klarer den vinteren godt vil jeg tippe at den blomstrer om to år.
Fort gjort å få nye planter:-)
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Så artig at det gikk så fort og fint. Har aldri prøvd det, men ble inspirert. Mine Sommerfuglbusker lever litt farlig pga tøffe vintre, så jeg burde absolutt sikre meg flere eksemplarer:)
Overraskende enkelt og veldig gøy. Absolutt fin måte å sikre seg flere:-)
Så gildt å lesa. Når tok du stiklingane?
Så hyggelig:-) Jeg tok disse ved påsketider, men har også tatt seinere på sommeren og de roter seg raskt.
Espen:-)
Så frø fra Sommerfuglbusk, er det noe som kan anbefales og gi bra resultat?
Hei Jeg har aldri sådd frø av Sommerfuglbusk så det er jeg litt usikker på. Jeg ville forsøkt å så tidlig vår slik at de får lengst mulig sesong ute før neste høst. Ofte er frøplanter litt mer sårbare første vinteren så de kan sikkert med fordel dekkes godt til.… Read more »