Tid for beskjæring — effektivt med motorsag:-)
Vinteren er fin tid for beskjæring, og sist helg fikk kirsebærtreet en runde med motorsaga! Ikke ofte man går så grundig til verks, men nå var det nødvendig å fjerne noen større grener. I tillegg er det er flere fordeler med å beskjære midtvinters.
Jeg elsker nytt utstyr! Og sist helg fikk min relativt nye motorsag lufta seg. Denne fikk jeg av mine foreldre i fjor, og er til super hjelp for å fjerne litt større greiner oppe i trær samtidig som beina er godt planta på bakken. Balansering på toppen av en gardintrapp eller stige kan noen ganger være en risikosport. Den lille motorsaga er batteridrevet, har forlenget skaft, og med god kraft til å komme igjennom grener på bortimot 10cm i diameter! Da blir jo jobben både enkel og gøyal:-)
Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)
Kirsebær er etter min erfaring veldig greie å beskjære. Det bryter raskt nye knopper fra gammel ved, og i løpet av et par sesonger er det nye greiner på plass.
Kirsebærtreet står her med noen flotte grener som henger over sittegruppen. MEN ideen om å sitte med herlig bladverk over hodet fungerte ikke like godt i praksis… Rusk, rask, kirsebærblomster som visner, fugler som sitter å skiter, og sist men ikke minst alle de modne kirsebærene som klasker i bakken så safta spruter på sensommeren gjorde at det nå måtte beskjæres!
5 fordeler + 1 bonus med vinterbeskjæring:
- Sårflatene blør ikke, og de rekker å lukke seg ganske godt før sevja stiger. Om det er større greiner som kuttes kan det være lurt å smøre sårflaten med podevoks. Den forsegler såret, og hindrer sopp og råteangrep
- Når våren kommer og sevja stiger blir greinene saftspent, og seigere å håndtere. Vinterstid er de tørrere, sprøere og dermed enklere å beskjære.
- Mindre avfall! De bare kvistene uten løv er enklere å håndtere. Lett å klippe opp og kjøre i kompostkverna. De større grenene er fine i peisen etter å ha tørket litt.
- Mindre skader på omgivelsene. Når vi skal romstere med store greiner i hagen er det fort gjort å rive opp andre stauder og busker. Uansett hvor forsiktig vi er kan det være vanskelig å unngå. Om vinteren er det aller meste dekket av et beskyttende lag med snø. Andre busker er som regel bladløse, og da skal mye til for å ødelegge noe.
- På vinteren er det lite annet å gjøre i hagen;-)Dermed får vi frigjort mer tid til våren.
- Bonusen: Klipp av grener og fyll i vaser innendørs! En forsmak på våren i løpet av 1-2 uker i vase:-)
Tips:
Uansett årstid for beskjæring er det lurt å ikke la sårflatene være horisontale. Lar vi dem være skråstilt vil vannet renne av. Vann, snø og is som blir liggende på sårflater kan forårsake sopp og råte, som igjen kan skade treet.
Grå monilia er en av årsakene til at dette, og mange kirsebærtrær blir stygge. Det er en soppsykdom som dessverre er vanskelig å bekjempe med midlene vi har tilgjengelig. grå monilia går på ulike steinfrukter, og forårsaker mengder med døde grener innimellom de friske. Alt av grener etter beskjæring bør behandles slik at de ikke komme i kontakt med andre steinfrukter. Dette er en sykdom som lett sprer seg. Har du andre steinfrukter i nærheten ville jeg brent opp alt av grener, og vasket saks og verktøy.
Gøy i hagen året rundt:-)
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Takk for nyttig informasjon ?
Bare hyggelig, og tusen takk for tilbakemelding:-)