Snart fylles pottene med lykkekløver for en ny sesong
Lykkekløver er en av sommerens gjengangere her i hagen. Den krever nesten ingenting av stell, og er bare superflott hele sesongen i hagen, på terrassen eller balkongen. Fra oktober og frem til nå har jeg knapt kastet et blikk på dem, men snart er de i full vigør igjen.
Lykkekløver eller Oxalis tetraphylla er en utrolig dekorativ plante, både med og uten blomster. Det saftig grønne bladverket har en mørk midt som kontrast, og jeg antar de mørke tegningene har gitt sorten navnet «Iron cross». Opprinnelig kommer denne planten fra Mexico hvor den vokser vilt.
Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)
Bladene er iøynefallende hele sommeren frem til frosten kommer. Drysset av små rosa blomster som kommer med jevne mellomrom utover sommeren, gjør at lykkekløver virkelig fortjener en plass på balkongen eller i hagen.
Min erfaring
Jeg har hatt lykkekløver i snart 10 år og den blir bare tetter og større for hvert år. Det er faktisk små løker som både vokser og deler seg. Hver 3.-4. År plukket jeg løkene opp, og skifter jord. De andre årene er det bare å gi en lett toppdressing (bytte det øverste jordlaget) og begynne å vanne. Simsalabim så kommer den igjen!
Vinterstell
Jeg slutter å vanne i oktober, og plasserer krukka tørt og kjølig. Gjennom vinteren står den uten stell på ca 10 grader. Eneste stellet jeg gir er å fjerne de tørre bladene når de har visnet, det er som regel etter en måneds tid etter at jeg har tatt dem inn. Når bladene har tørket inn er de helt løse og bare å fjerne.
Stell
Lykkekløvet krever ikke stort. Jeg gir den vanlig hagejord med litt kukompost. Som de aller fleste plantene liker heller ikke lykkekløver å stå i vann. God drenering er viktig! Jeg plasserer krukka i halvskygge. Dette gir flott vekst og fantastisk farger med gode mørke tegninger på bladene. Jevn vanning og gjødsling funker bra. Jeg har innimellom glemt vanning slik at hele planta har flatet ut… En god gjennomvanning et par dager etter hverandre har gjort underverker, og lykkekløveren har blitt god som ny!
Oxalis er en stor familie med enormt mange sorter fra de robuste og vinterherdige, til de mer sarte artene som ikke tåler frost. Lykkekløver og mange av de andre artene er spiselige. Man skal allikevel være forsiktig med inntak av for mye Oxalis siden de inneholder mye syre. Men både bladene og blomstene kan være flott pynt på mat og i salaten. Lykkekløver er også utrolig dekorativ utover bordet i små vaser.
Her kan du lese mer om den røde lykkekløveren og hvordan å dele den i flere planter.
Oxalis tetraphylla «iron cross» fortjener en plass i uterommet:-)
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Disse er så søte!
Jeg husker en annen lykkekløver fra barndommen. Den hadde litt mindre, rundere blader, i trekløverfasong. Blomstene var lys rosa. Vet du hva den sorten heter? Jeg skulle gjerne fått tak i den igjen.
Helt enig:-)
Det er så mange flotte Oxalis så jeg er dessverre ikke sikker.
En sort heter Oxalis oregana som er rundere, trebladig og har rosa blomster, men har aldri hatt den selv
Håper du finner den igjen.
Espen:-)
Hei. Jeg akkurat plantet 5 iron cross i potte som 27cm diameter. Kan jeg plante det tett? Som ca 7 løkker i en potte?
Hei igjen. Det høres flott ut og de vil dele seg og bli ganske tette etterhvert. En såpass stor potte kan gjerne få 7 løker/knoller, og det vil fungere godt.
Espen:-)