Hvem er synderen som spiser tomatplantene mine?

Hvem er synderen som spiser tomatplantene mine?

JA, det er noen spiser tomatplantene mine! De gumler i seg blader, kart og ferdige tomater. Hele blader går ned på høykant når de kamuflerte larvene til tomatfly har fest. De virker umettelige der de gnager i seg igjennom tomatavlingen min, og lager store hull i tomatene. De grådige skadedyrene er vanskelige å oppdage selv når jeg vet hvordan de ser ut, hvor de bor og hva de heter.

Hvem spiser tomatplantene?

Skadedyrene som spiser tomatplantene mine, er larvene til en nattaktiv sommerfugl som heter tomatfly eller hagefly. Sommerfuglen er brun og ganske uanselig. Larvene er godt kamuflert og ser ganske så harmløse ut ved første øyekast, men fyttirakkern for en appetitt de har. Tennene er kvesset og de gnager seg faktisk igjennom tomatskallet som enkelte kniver i kjøkkenskuffen sliter med å kutte! Tomatplantene går ned på høykant og kampen er i gang…

Det er noen glupske gjester på besøk når bladene ser slik ut etterpå!

Det tok lang tid før jeg skjønte hva, eller rettere sagt hvem, som spiser tomatplantene mine. Skadene blir veldig tydelige først utpå sommeren og sensommeren når larvene har holdt på en stund, og de er blitt større. En stund skyldte jeg faktisk på sneglene som jeg også har en evig kamp mot! Et kjennetegn på tomatfly larver er små mørke klumper med avføring som bli liggende igjen på bladene til tomatplanten.

Etterhvert som larvene til tomatfly vokser spiser de mer, og skadene blir mer synlige. Før jeg visste bedre skyldte jeg på sneglene:-)

Bladene på tomatplantene er i utgangspunktet ganske ujevne i formen, og derfor er det ikke alltid så lett å se når noen biter mangler. Men når bladene blir hullete eller kun nervene henger igjen (som over) er det lett å se. Da har larvene fra tomatfly allerede fått god tid til å vokse seg store og feite (og med en enda større apetitt!!) Med større kjever gyver de nå også løs på både kart og modne tomater.

Tomater, blader og kart går ned på høykant. Slike skader kan fort oppstå når larvene til tomatfly får boltre seg og herje fritt.
Vanskelig å se dem.
Nåla i høystakken! Det er ikke lett å se larvene til tomatfly, og her har den faktisk begynt å få litt størrelse. Når den sitter langs stilken på bladet er det nesten umulig å se den.

De små larvene til tomatfly er vanskelige å oppdage. Med sin kamuflasjefarge, og evne til å gjemme seg mellom blader, langs stilker og i kroker er de vanskelige å få øye på. Fargen kan variere fra lyse grønn og over til nesten brun, og de har en tynn gulaktig stripe på siden. I bildet øverst i saken ser du en relativt brun, og rett over her, ser du to grønne. Ser du begge over?

Her er en liten larve fra tomatfly. Ganske grønn og typisk sammenrullet, som de gjør når de blir forstyrret eller skremt.

Larveutviklingen tar ca en måned i drivhuset, på friland kan det ta litt lengre tid siden det ofte er lavere temperatur. I løpet av den tiden kan de gjøre ganske mye skade. Iallefall når det blir mange av dem. Jeg har sikkert plukket 100-200 larver i sommer, men det er ikke allverden når jeg vet at kun èn hunn kan produsere opp til 1000 egg!

Når de nærmer seg puppestadiet er de enklere å se, men har da allerede gjort mye skade.
Livssyklus for tomatfly.

På friland er det som regel en generasjon som rekker å utvikle seg i løpet av sommeren, men i drivhus er vi «heldige» å kan få to runder!

  • Overvintrinen skjer på larvestadiet, og de klekker når temperaturen stiger til over 12 grader. På våren vil vi da kunne få en runde med sommerfugler som er klare til å legge egg 2-5 dager etter at de har klekket!
  • Eggene klekkes etter 4-8 dager ved 21-24 grader
  • Larveutviklingen tar 27-35 dager ved 21-26 grader
  • Voksne larver slipper seg til bakker for å forpuppe seg
  • Puppestadiet varer fra 30 dager til flere måneder. Men må ha over 12 grader for å klekke

Med egg som bli lagt over en periode vil vi kunne ha larver på ulike stadier i lang tid i drivhuset.

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon.:-)

Her er synderen, en rakker som har sluppet unna og inspiserer antageligvis nye muligheter for å legge egg…

Her kan du lese mer om Hagefly hos NIBIO

Bekjempelse

Dessverre er det ingen enkel måte å bekjempe tomatfly på. Insektsnett rundt plantene kan være en løsning, men det synes jeg blir veldig kronglete. Det er heller ingen nyttedyr som er vil være effektive så der utelukkes biologisk bekjempelse. Sprøytemidler er heller ikke å få til bekjempelse av sommerfugler. Jeg ville heller ikke hatt noe sprøytemidler på det jeg skal spise fra hagen.

Det er ganske fortærende å kjempe mot disse krypene som bare ødelegger, men det er bare å ikke gi opp. Fortsette å plukke og følge med.

Bekjempelsen går derfor ut på å følge nøye med på planter og blader. Har du drivhus kan døren lukkes om natta slik at sommerfuglene ikke får så god tilgang. Er det allerede et angrep så må du bare være tålmodig å plukke larver. Bruk litt tid, og la øynene venne seg til hva du leter etter. Når du har kikket en stund dukker de plutselig opp. Du kan også riste litt på plantene. Mange av larvene vil rulle seg sammen og ramle ned på bakken, slik at du kan plukke dem derfra. Når de er samlet er det å kaste dem så langt vekk så de ikke spiser tomatplantene. Dette må gjentas over en periode.

Heldigvis er det mange tomater som larvene aldri får tak i, og det blir alltid masse til oss som er urørt av tomatfly:-)

Nyt sensommeren!                                                                                      

Kilde: NIBIO

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Morten H. Ravneng
Lars Morten H. Ravneng
5 years ago

Den er mer eller mindre prikk lik larven til kålsommerfuglen… Har hatt både stor og liten kålsommerfugl i år 😐
Vi skulle hatt mulighet til å kjøpe Larvex/Turex/LARVskydd (forskjellige navn på Bacillus Thuringiensis) i Norge.