Ikke start for tidlig med å rydde i hagen, selv om det frister.
Det er fristende å rydde i hagen uansett når våren kommer og banker på døra. Med en mer eller mindre snøfri januar her i Oslo-område har det klødd i fingrene en god stund etter å ta fatt på hagearbeidet med å fjerne alt rusk, rask og brask som ser lurvete ut. MEN hagen må få lov til å hvile, og skal helst ikke forstyrres for mye akkurat nå.
Ha tålmodighet!
Tålmodighet er en dyd heter det. Jeg har nok ikke den beste tålmodigheten, men det er gode grunner for å ikke starte for tidlig med å rydde i hagen! Vi kan fort skade mer enn det gagner når vi begynner å rydde og tråkke i hagen før kalenderen også sier at det er vår. Røtter og små skudd som ligger klart for ny sesong har forskjellige utfordringer med fukt og frost. Tråkking på plenen er en ting som kan gjøre stor skade. Hos meg sørger jeg for å tråkke minst mulig på plenen, og de gangene det er nødvendig forsøker jeg å tråkke på ulike steder for å unngå slitasje.
Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)
La jorda få ro
Planter og røtter trenger ro for å klare vinteren best mulig. Mye nedbør, og svært ujevn temperatur, resulterer i en jevnt fuktig jord som ikke rekker å tørke opp. Med oss trampende rundt i hagen, blir jorda fort en kompakt gjørmete masse som ikke er bra for røtter og planter. Holder vi oss derimot unna vil alle de naturlige hulrommene som allerede er i jorda sørge for luft, og livsviktig oksygen til røttene. Som sikrer en bedre start og resultat for den nye sesongen. Her skrev jeg litt om stell av plen for høsten.
Det skal utrolig lite tramping til før gresset ødelegges, og hagen er fort gjørmete nå.
Stauder kan få seg en smell
Tidligere har jeg skrevet om rydding i staudebedet før vinteren, eller rettere sagt å la være å rydde i hagen for å beskytte staudene. Dette gjelder i høyeste grad nå! Selv om det ser ruskete ut med gamle blader vil alle skuddene som ligger i startgropa være sjanseløse mot den harde barfrosten. De gamle bladene fra i fjor beskytter årets skudd og vekst, men i tillegg danner de massevis av gjemmesteder for småkryp og insekter. Vi vil jo ha en hage med mangfold! Dette er et par årsaker til å ikke rydde i hagen riktig enda!
Vinteren kan fortsatt komme
Selv om vi er ferdige med en merkelig januar, og langt uti februar, blir det garantert mer snø og kulde. Før vi vet ordet av det er det full vinter slik som det var noen dager i forrige uke! Vi må bare håpe at det kommer en god dyne med snø før det blir for mye frost. Snøen isolerer godt og beskytter mye av spirene som allerede er godt i gang. Det er nemlig barfrosten som kan være brutal mot spirer, og planter som er kommet langt i utviklingen.
Noen planter tåler det bedre enn andre
De fleste løkblomstene og helleborusen tåler en del om de har stått i hagen fra i høst. De er godt akklimatisert og vant med temperaturen. NB! kjøper du Helleborus i full blomst nå, kan det være lurt å ta den inn om det blir fler minusgrader. De vi kjøper i full blomst er blitt dyrket frem under mildere forhold enn det er hos oss akkurat nå. De tåler fint +- 0 grader, men utover det ville jeg tatt dem inn. Når det er over 0 grader setter jeg dem ut igjen. Disse plantes utpå våren når jeg rydder plass i staudebedet.
Det er verre med rosene som allerede hadde store skudd i løpet av januar. Det går an å hjelpe til litt med strie og granbar, men vi må nok krysse fingrene litt for at alt skal gå bra denne vinteren, og at det legger seg en beskyttende dyne med snø før eventuell frost.
I mellomtiden er det masse tid til å pløye igjennom frøkataloger, og planlegge sommerens blomsterflor.
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget: