Dyrk din egen friske hvitløk i vinduskarmen.
Hvitløk eller Allium sativum er en løk vi alle har et forhold til. Den har massevis av egenskaper til både matlaging og som helsebringende urt. Det er faktisk en av de plantene som virkelig styrker immunforsvaret. På denne tiden av året med så mye basselusker er den et supert kosttilskudd. Dyrker du den selv i vinduskarmen har du fri tilgang til frisk hvitløk når som helst. I de fleste kjøkken har Hvitløk en sentral rolle, kanskje også i vinduskarmen.
Som regel får du kjøpt Hvitløk i nett hvor det er flere hele løker. Her i heimen rekker vi sjelden å bruke alle. De siste skrumper som regel inn og havner i komposten. Litt synd å ikke bruke råvarene man har. For litt siden var det litt grønnsaksgøy med Gulrot, men dette tipset er mer matnyttig bruk av de overflødige løkene.
Slik gjør jeg
Hvitløk kan dyrkes ute i milde strøk og plantes gjerne på høsten. Denne gangen vil jeg gå for de grønne bladene og vekst innendørs. Plantes feddene enkeltvis tett i en potte vil de i løpet av en uke på kjøkkenbenken skyte fine grønne skudd som kan brukes. Kjøkkenhage får en ny betydning; hvorfor ikke ha en hage på kjøkkenet?
Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)
Skuddene eller bladene til Hvitløken er mildere i smaken enn selve løken. De er perfekte å klippe opp, og brukes som Gressløk. I matlaging vil jeg vil bruke den mot slutten av koketiden eller i en salat. Som smak i dressing vil den også gjøre underverker. Med for mye varmebehandling mister den piffen.
Kepaløk (vanlig løk) og Sjalottløk er nære slektninger til Hvitløk.
Noen synes Hvitløk kan være litt kraftig i lukta og etter å ha spist mye vil det kjennes av de fleste i nærområdet;-) Mye av årsaken til lukta er dannelsen av svovelforbindelser når cellene i løken knuses. Kroppen vil forsøke å skille ut dette på alle mulige måter og dermed vil det lukte svovelaktig. Kruspersille kan være effektiv for å dempe hvitløklukten.
Hvitløk ble brukt i mat og medisin helt tilbake til oldtiden. Det er funnet spor av dyrking i gamle sivilisasjoner ca 5000 år tilbake i tid. Kineserne brukte Hvitløk i alle fall så lang tilbake som 3 000 år siden. At den både smaker godt og er bra for kroppen er derfor ikke nytt. Jeg tror vi kan kalle Hvitløk godt utprøvd:-)
Hvitløk for smak og helse!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Hei, Jeg har flere forskjellig Allium- planter i hagen – mye hvitløk og ulike dekorative allium-blomster. I de siste årene har vi fått problemer med at bladene blir gule – det starter på tuppen av bladene og utvikler seg innover. Jeg har lest at dette er normalt – til en… Read more »
Hei Anders Jeg opplever det samme med mine Allium. Bladene gulner en god del allerede når blomsten står på det flotteste, og har selv hørt at det er normalt. Dessverre har jeg ikke noen tips for å bremse dette, men høres ut som det er mer enn vanlig hos dere.… Read more »