Påskelilje i vase er billig, enkelt og relativt holdbar vårglede innendørs.
Nå har Påskelilje buntene landet for fullt i butikkene. De ligger ganske anonymt i kassene sine, men Påskeliljer eller Narsisser er et herlig signal om våren som er i anmarsj! Tiden er inne for å fylle krukker og vaser i hus og heim akkurat nå. Det er absolutt verd å ta med en bukett eller fem, la det gjerne bugne for en rimelig penge. Her er noen tips for lengre levetid på buketten.
Bukettene med påskeliljer kan se litt visne og kjedelige ut der de ligger men ikke la deg lure. At de er litt brune utenpå knoppen er kun et papirtynt lag som beskytter knoppen. Dette syns ikke når de springer ut. Sjekk at de er faste og stive i stilkene når du handler. Stilkene skal ikke ha begynt å gulne eller være for myke. Dette kan tyde på at de har ligget tørt i lengste laget.
Påskeliljene holder seg best under frakt og oppbevaring nå de er «tørre». De fleste løkblomster som har saftige stilker holder seg godt med kjølig og tørr oppbevaring og kommer slik fra produsentene. På denne måten kan de pakkes tett under transport. Er blomstene tørre kan de gjerne legger i vanlig kjøleskap og oppbevares i noen dager videre uten å utvikle seg stort.
Påskeliljer er giftige så pakk gjerne et papir rundt før de er i nærheten av mat.
Når de tørre påskeliljene skal drives kuttes stilkene rett over med en skarp kniv, Jeg har alltid et par store tapetkniver/hobbykniver liggende. De ligger godt i hånden og det er fort gjort å bytte blad. Når de tørre blomstene snittes er det lurt å la papiret stå på til de får trukket opp vann dette gjør at de blir stående rett og fint. En god halvtime er som regel tilstrekkelig. Dette gjelder Påskeliljer, Tulipaner, Perleblomster, Svibler osv.
Påskeliljen er giftig. Den har en slimete plantesaften som kan irritere huden så vask hendene etter håndtering. Det renner som regel en del plantesaft ut i vannet etter snitting. (dette gjelder også Svibler) Plantesaften kan tette for vannopptaket og være giftig for andre blomster. Etter snitting bør Påskeliljene derfor stå alene i vasen med kaldt vann. Etter en times tid kan vannet byttes med nytt kaldt vann. Da kan de evt. settes sammen med andre blomster uten å gjøre så mye skade. For mye vann i vasen vil gi fortgang i vannopptak og blomstring, dermed også holdbarhet. Ca 5 cm vann holder.
Etter snitting og preparering springer blomstene fort ut i romtemperatur. Allerede dagen etter står det en velduftende bukett som skinner om kapp med sola!
Når buketten er sprunget ut er det vanlig stell som gjelder:
- Sett kjølig om natta og når du ikke er hjemme. Temperatur styrer utvikling og holdbarhet
- Ikke stå i nærheten av frukt
- Ren vase og bytt vann hver 3. dag
- Kaldt vann ca 5 cm, husk å etterfyll
Nyt våren inne!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)
Her kan du tipse flere om innlegget: