Da har drivhuset fått seg en ørliten terrasse eller trapp
Siden jeg satte opp drivhuset i påsken har sommeren gått som en vind. En terrasse eller trapp som avslutning har vært langt ned på prioriteringslista og i mellomtiden har jeg hatt en vinglete lecablokk som trappetrinn foran døra. Å balansere store krukker og jordsekker på denne har ikke dette vært optimalt så nå ville jeg ha noe mer permanent. Etter en del vurderinger på bruk av materialet falt valget på trykkimpregnerte terrassebord og slik har jeg gjort det enkelt og rimelig:
Terrasse eller trapp er noe jeg har bygd flere ganger. Det er ganske enkelt så lenge det fundamenteres godt og materialene er godt nok dimensjonert. Akkurat som da jeg satte opp drivhuset er grunnarbeidet svært viktig for et godt resultat. På en liten terrasse eller trapp som her ville jeg enkelt kunne legge den på lecablokker eller stabil stein så den kommer litt opp fra jorda.
Jordspyd som fås i flere dimensjoner er også et godt alternativ. Målet er at det står støtt gjennom vinteren selv med tele og bevegelse i jordmassene.
Etter fundamenteringen er det bare å få det hele i vater. Jeg bruker 2 tommer x 4 tommer til rammeverket. Dette tilsvarer ca 5cm x 10cm og gir en stødig ramme. Skulle jeg lage en større terrasse ville jeg lagt in en cc60 som er normal avstand mellom stendere i et reisverk.
Jeg legger bjelkene på høykant som blir underlag for skruene som skal gjennom terrassebordene. Jeg bruker terrassebord som er 120mm bredde og en tykkelse på 28mm. Dette gir en stabil og god konstruksjon.
Med en lenge på 160 som her vil jeg legge inn en støtte på midten slik at det ikke blir noen svikt når man tråkker på den. Egnede terrasseskruer er viktig for at de ikke skal ruste. Denne skal forhåpentligvis stå i mange år uten å røre seg. Terrasseskruene har også en kuttefunksjon i spissen. Denne sørger for å kutte trefibrene når den skrus inn for å unngå at treverket sprekker.
Når jeg legger på terrassebordene på terrasse eller trapp ser jeg hvilken vei årringene går i treverket. Jeg legger alltid bordet slik at yttersiden av buen går oppover. Når den gjør det vil som regel den naturlige buen i treverket sørge for at regnvann renner av.
Jeg lar det alltid være en skruebredde mellom terrassebordene. Årsaken til dette er at vann og rusk skal kunne dette ned imellom men viktigst er det at treverk trutner når det blir fuktig og dermed utvider seg. Hvis det ikke er mellomrom vil det kunne skape problemer og bli fryktelig trangt om plassen. I verste fall kan bordene trutne og begynne å bøye seg oppover.
Når alle bordene er kappet i riktig lengde er de bare å skru på plass. Dette er den morsomste delen og gøy når det raskt tar form. Det ytterste bordet lar jeg gå et lite stykke på utsiden av bjelken under for at regnvann skal dryppe ned på utsiden og ikke bli liggende på bjelken og skape problemer.
Noen ting tar bare litt lengre tid å få fikset…:-)
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget: