Cyclamen eller alpefiol; her er en variant mange ikke kjenner til.
Cyclamen eller Alpefiol er en kjent og kjær klassiker av en potteplante som har sesong fra høsten til utover vinteren. Alpefiolslekta består av litt over 20 arter som danner større eller mindre knoller, noen danner store fine knoller! Siden jeg er ekstra glad i merkelige planter og sukkulenter er Cyclamen hederifolium et must som også kan klare seg utendørs:-)
Cyclamen hederifolium har fått navnet sitt fordi bladene (som utvikles mot slutten av blomstringen) minner mye om eføyblader. Eføy heter Hedera helix på latin som jeg for øvrig skrev om som luftrenser her.
De utrolig fint formede blomstene i sarte rosatoner er også en herlig kontrast til den rustikke knollen. Jeg hatt denne typen Cyclamen eller alpefiol i mange år og den har laaaaang blomstring. Med litt stell kommer den igjen år etter år.
Husk å følg meg her på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)
Opprinnelse
Dette er en Cyclamen som kommer fra middelhavsområdet hvor den normalt lever på skogbunn og i enkelte fjellpartier, fellesnevner for disse områdene er at det er god drenering! Med god drenering skal de faktisk klare seg opp til H4/H5 også her i Norge. Jeg har forsøkt den ute noen ganger, både i krukke og i blomsterbed, men ikke lykkes. Får du tak i store knoller vil det som regel ikke fungere. Små knoller er mer robuste og har en større sjanse for suksess. Hos meg er det dårlig drenering som har vært hovedårsaken til at de ikke har klart vinteren. Frost og dårlig drenering er drepen for en liten knoll, for så vidt også for mange andre planter.
En del gode blomsterbutikker og gartnerier selger noen ganger Cyclamenknoller, men det er vanskelig å se for seg hvor lekre de blir! Som regel får du beskjed om at det er bare å legge knollen på en skål og dusje litt vann på den en gang i blant så vil blomstene komme. Dette kan fungere fint et år eller to men på et tidspunkt må en knoll ha påfyll av næring og det får den ikke på en skål uten noen ting…
Cyclamen som potteplante
Jeg har plantet mine Cyclamen hederifolium med jord til midt på knollen i leirpotter med veldrenert plantejord. Jorda får tørke lett ut mellom hver vanning og potten er plassert lyst uten sterk sol og ikke panelovn under. Plantene får bo ute på sommeren og jeg tar dem inn før frosten kommer. På denne måten har jeg noen fantastiske potteplanter som står i blomst fra sensommeren og nesten frem til jul. Her står de fortsatt i full blomst og begynner nå å sette blader.
Inne i potte blir stilkene litt lenger men jeg synes det kan være fint. Mer lys og kjøligere temperatur gir en tettere vekst og mer kompakte planter. Etter blomstringen vil bladene overta og stå utover vinteren. Jeg fortsetter å vanne med svakt gjødselvann en gang i uka for at knollen skal kunne bygge opp nytt lager av næring. Mot slutten av vinteren visner bladene, og i takt med dette slutter jeg mer eller mindre å vanne for at knollen skal få sin hvileperiode. Etter hvileperioden kommer det små rosetter og knopper til syne igjen. Vips er sirkelen sluttet.
Jeg digger sukkulenter og rustikke planter slik som denne. Kontrasten mellom de sarte blomstene og den grove knollen er bare rå! Neste sommer skal jeg gjøre et nytt forsøk ute i hagen med plass til Cyclamen eller alpefiol.
Hygge inne når det er mørkt ute!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Det er den planten som har gjort mest inntrykk på meg..Har bare aldri sett den igjen i butikkene igjen 🙁
Den er utrolig flott:-) Det er ikke ofte den er i handelen, men jeg så en i en butikk her i Oslo for et par uker siden.
Blomst af Hansen på St Hanshaugen hadde noen flotte knoller:-)
Hei. Takk for flott innlegg. Har nylig fått tak i 3 knoller med Cycklamen Neapolitanum. Jeg fikk ikke så mye informasjon, annet enn at de kan plantes under trær. Jeg har lyst til å sette de i potter, noe alla du har på bildet over. Men jeg lurer på, skal… Read more »
Hei igjen og tusen takk:-) Jeg satte mine i potte med jord og begynte å vanne så fort jeg så de første blomsterknoppene. Jeg plantet den slik at knollene står med jord opp til der den er som videst. På den måten har den fungert fint i flere år her… Read more »
Hei Espen. Da jeg var liten, var det en plante som min mor og hennes venninner bestandig tok fram om våren. Det var roten knollen til Gloxinia, og den fantes i de mest fargesprakende farger. Hvorfor ser jeg den ikke mer hos de som selger planter? Hilsen Gørild
Hei Gøril. Gloxinia eller Sinningia speciosa har vært litt borte fra markedet de siste årene. Heldigvis er det begynt å bli litt mer etterspørsel etter disse flotte plantene. Jeg vet at enkelte har knollene i salg. for litt siden kom jeg over Solheim gartneri på Vestlandet. De har nettbutikk og… Read more »
Har kjøp to alpefiol knoller. Er det det runde eller den siden med fordypning som skall opp. Taknemlig for svar. Aud Vadla
Hei
Litt vanskelig å si sikkert uten å ha sett dem. Det pleier å være litt fordypning der skuddene kommer, men selv har jeg en som er helt motsatt.
En løsning kan være å legge dem på en skål, dusj jevnlig og se om det dukker opp skudd.
Espen:-)