Det kimer i hagens klosterklokke til Jonsok
For litt siden tok jeg noen bilder av en favoritt i hagen, Jonsokklosterklokker (Leucojum aestivum) den er lett å forveksle med Klosterklokken som er veldig lik og blomstrer tidligere. Utrolig elegante er de med sine rene hvite klokker.
Det tre planter som er fort gjort å blande sammen her er:
- Snøklokker- Galanthus nivalis
- Klosterklokker- Leucojum vernum
- Jonsokklosterklokker – Leucojum aestivum
Klosterklokke må ikke forveksles med Snøklokker Galanthus nivalis. Snøklokkene kommer mye tidligere og er mindre av vekst. Snøklokkene hører til Narsissfamilien i motsetning til Klosterklokkene som hører til Amaryllidaceae og er derfor i slekt med Amaryllis.
Jonsokklosterklokken blir som storesøster til den litt mindre Klosterklokken som normalt har en klokke per stilk og blomstrer tidligere. Jonsokklosterklokken har 3-7 blomster per stilk og oppnår en høyde på 40-50cm. Den er også utmerket til snitt.
Klosterklokkene regnes som en middelalderplante og kan spores tilbake til klostrene så tidlig som på 1600- tallet.
Som så mange andre løkblomster er det viktig at de får tid til å samle næring til løken. Dette er bladenes oppgave videre etter blomstringen. La derfor bladene stå så næringen blir trukket tilbake i løken som samler krefter til neste års blomstring samt utvikling av sideløker. Frøene trenger også denne tiden etter blomstring til å modnes. Når Jonsokklosterklokke skal plasseres kan det også være lurt å sette dem innimellom andre stauder slik at bladene blir dekket og skjult når de avblomstrer. I hagen min er de avblomstret nå i slutten av juni.
Jonsokklosterklokke sprer seg villig når den trives. Deling av løker og frø. Jevnt fuktig og i humusrik jord er perfekt. De liker ikke uttørking. Opprinnelig kommer de fra fuktige områder som elvebredder og sumpområder. Selv har jeg plassert denne i nærheten av hagedammen hvor den trives godt.
For litt siden skrev jeg om giftige planter i hagen. Klosterklokke er en av de jeg har på top 10 lista. Lurt å ha i bakhodet med tanke på plassering. Etter hva jeg har funnet ut gjelder dette også for «storesøsteren»
Selv om de er giftige er de så utrolig elegante og flotte der de står med skinnende hvite blomster. Den lille grønne flekken nederst på hvert kronblad skaper en flott kontrast til denne vakre blomsten.
Klokkeklang til Jonsok!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)
Her kan du tipse flere om innlegget: