Stell av sjokoladekosmos for vekking fra vinterdvalen og en ny vår
Sjokoladekosmos er helt klart kommet for å bli her i hagen, de magisk mørke og sjokoladeduftende blomstene seilte raskt opp på favorittlisten for noen år siden, og jeg elsker jo sjokolade i nesten alle varianter! Akkurat nå er de ganske stusselige, men med godt stell av sjokoladekosmos legges grunnlaget for å gi et hav av blomster utover sommeren. Nå skal de vekkes fra vinterdvalen.
Sjokoladekosmos eller Cosmos Atrosanguineus kommer opprinnelig fra Mexico, og på de opprinnelige vokseplassene skal de visst ha blitt utryddet. Når vi har dem som potteplanter på balkongen eller i hagen vil de normalt ikke utvikle spiredyktige frø. Skal vi formere sjokoladekosmos må vi derfor gjøre dette med vegetativ formering, det vil si stiklinger eller ved deling. På den måten vil vi få nye planter som er genetiske kopier og med de samme egenskapene som morplanten har. (Jeg fikk et spennende tips fra en som leste innlegget. For noen år siden fikk man utviklet spiredyktige frø fra planter på New Zealand. Hun sendte meg linken her. )
I høst skrev jeg litt om hvordan jeg overvintrer sjokoladekosmos her. Nå er endelig tiden inne for å vekke dem til live igjen. Stell av Sjokoladekosmos er enkelt og veldig likt det jeg gjør med pelargonium og fuchsia. En grundig omplanting og ny jord er nøkkelen.
Stell av sjokoladekosmos
Nå tar jeg plantene opp av potta og fjerner mest mulig av den gamle jorda. Plantene som har hatt et par overvintringer får kraftigere og tydeligere tykkelse på hovedrøttene. På eldre planter dannes det en liten knoll som kan minne om rota på en bitteliten georgine. Røttene er veldig sprø så vært forsiktig når du fjerner jorda så ikke hovedrøttene brekker.
I forkant har jeg blandet en god og næringsrik jordblanding med kukompost og hønsegjødsel. Jeg blander også inn noen never med perlite for å gi god drenering. Perlite har også en super evne til å holde på fuktigheten uten at jorda blir bløt og vassen. Dette gir godt miljø for røttene.
Lykkelige røtter = fin plante:-)
Etter overvintringen er det alltid noen av stilkene som har visnet, råtnet eller til og med mugnet. De visne stilkene, blader og alt rusk og rask skal klippes bort så det kun er friske rene stilker som står igjen. Kikker du godt etter vil du se små skudd og knopper på de friske stilkene. Nå når sola varmer og dagene blir lengre vil de raskt begynne å vokse.
Etter å ha renset både rot og topp planter jeg dem i plastpotter for å holde en jevnere fuktighet i jorda. Nå skal de ha så mye lys som mulig og ikke for høy teperatur. Jeg pleier å ha mine på 10-15 grader. Dette gir en litt langsommere vekst, men tette og fine planter! Husk å knipe av toppen på skuddene innimellom for å få bedre forgrening. På mine planter kniper jeg over hvert 2. bladpar til planta har så mange forgreningen jeg ønsker.
Gøy med egen produksjon!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget: