Snart tid for å overvintre fikentre.
Ficus carica eller ekte fiken er en populær plante som vi får kjøpt fra tidlig vår og utover sommeren. På en terrasse eller balkong vil den stortrives, og noen ganger gi kjempegode fikener. Det flotte og frodige bladverket holder seg helt frem til høsten, men normalt tåler den ikke en Norske vinter utendørs. Derfor er det snart tid for å overvintre fikentre inne.
Begynner fikentreet å få gule blader som detter av nå, er det ingen krise. Det er bare et signal om at den forbereder seg på overvintringen. Fiken er ofte bladfellenende når det blir kjølig i lufta, og det gjør hele overvintringen enklere. Uten blader er det nemlig ikke like stort behov for lys siden veksten står stille. Ved hjelp av temperatur og vanning vil vi kunne holde den i sjakk frem til våren. Da er det knopper som brister og bladsprett som forteller at det skal vannes godt, og ha så mye lys som mulig.
Fikentre kommer fra middelhavsområdet akkurat som oliven jeg skrev om her, og vil du overvintre fikentre er det ganske like betingelser som gjelder.
- Kjølig 5-10 grader
- Lett fuktig jord uten å være våt
- Lys er ikke like viktig så lenge vi opprettholder lav temperatur, og den har mistet bladene. Husk å sett den så lyst som mulig når våren kommer, slik at de første bladene får en god utvikling
Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)
Fikentre i interiør
Fikentre har vært utrolig populært de siste årene. Mange interiørkonsulenter og stylister bruker disse flotte plantene i ulike interiørsammenhenger. Foto av interiør for reklame, eller artikler til interiørmagasiner kan ofte ha et fikentre. Det er dekorativt og ser veldig flott ut, men det kan også være litt misvisende. Ofte er det vanskelig å få fiken til å trives inne i varm stue, spesielt på vinteren.
Å overvintre fikentre i stuetemperatur vil som regel resultere i lange strantete skudd, og spinkle blader. Erfaringsmessig får vi fort utøy som spinnmidd, trips og annen sykdom på planten under et vinterlig stueopphold.
Jeg har flere fikenplanter, og den største er en diger busk som er plantet i vinterhagen for en del år siden (sees over). Hver gren har tilvekst på godt over en meter i året så denne beskjærer jeg kraftig hver høst. I fri dressur vil det bli et virvar av grener så jeg ikke får lukka døra for vinteren. Den står plantet i dyp jord med god drenering og masse plass til røttene.
Fjorårets overraskelse
I fjor tok jeg noen stiklinger av min store fiken. Det ble flere små planter hvor jeg behold et par selv, men den ene planten glemte jeg faktisk i drivhuset forrige høst. Den var gravd ned i det ene bedet. Uten varme og etter en kald vinter med mange kuldegrader, oppdaget jeg i våres at det var liv i den lille tassen. Å kunne overvintre fikentre i et uoppvarmet drivhus hadde jeg aldri trodd at skulle gå, men det finnes tydeligvis unntak. Det viser også at noen av fikenplantene er veldig hardføre og kan tåle litt frost.
Nyt høsten!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Hei! Har noen fikentrær i bakken og noen i potter i uoppvarma drivhus gjennom vinteren uten problem. De får gjerne tulla et pledd rundt potta for sikkerhets skyld. Men dette virker ikke helt nødvendig da naboene våre lar sin stå utendørs inntil huset (i potte) gjennom vinteren uten at… Read more »
Hei, Så gøy å høre! Jeg har overvintret fiken i uoppvarma drivhus her hos meg (H3-4), men da frøs alt over bakken. Det var liv i rota og den skjøt fint fra bunnen. Det er også noen ulike fikensorter hvor enkelte er mer hardføre. I Skåne og København har jeg… Read more »