Sekketralle er kanskje mitt viktigste hjelpemiddel i hagen.
Hagearbeid er super trening! Har du hage er det lett å holde seg i aktivitet, men også veldig fort gjort å løfte galt. En liten sekketralle kan være til uvurderlig hjelp, men da må man huske å ta den frem:-)
Det er ikke alltid de tyngste løftene som er verst. Ofte er det like gjerne uhåndterlig størrelse på ting, og uheldig løftestilling som får det til å gå galt. Med godt verktøy, og hjelpemiddel som for eksempel en liten sekketralle kan våronna gå litt lettere. Vår og høst er det som regel mange krukker med planter, og jordsekker som skal flyttes rundt i hagen. Ofte kan du komme langt med stahet og viljestyrke, men det er ikke alltid kroppen er enig i at det er en god idè;-)
Løft riktig.
Det er noe jeg vil be alle om å ha i bakhodet!! Når jeg er i farta glemmer iallfall jeg fort hvor viktig det er å løfte riktig, og tror mange kjenner seg igjen. Bruk beina og hold ryggen rett. Holdes i tillegg det man løfter nær kroppen og i senter, vil balansen lettere være på plass, Med andre ord korrekt og forebyggende!
Samsvar mellom tanke og handlig?
Stadig vekk oppdager jeg at alle gode forsetter og tanker er glemt…. Da står jeg med krum rygg og knapt en knekk i knærne med et godt tak i en tung krukke eller jordsekk som jeg haler og drar i… I høst fikk jeg en liten påminnelse om at kroppen blir eldre, og at det faktisk er lurt å tenke på løftestilling. Ikke minst bruke sekketrallen som står klar i redskapsboden å venter!
Med fisker og alt av krukker som skulle inn i høst var det mange kilo som skulle flyttes på, og selvfølgelig med veldig ukurant arbeidsstilling. Å henge balanserende over kanten på dammen og samtidig skulle løfte tunge baljer med vann og fisk var en dårlig løsning. I tillegg var ryggen bar med bare såvidt over 0 grader i lufta. Ryggen slo seg selvsagt vrang og trengte tid på å komme på plass igjen. Heldigvis var dette før vinteren så jeg fikk tid til å gi den ro og riktig trening. Nå er ryggen klar til ny sesong, men med en kraftig påminnelse!
Les mer: Innsamling av krukker og planter for overvintring.
10 tips for å unngå ødelagt rygg i hagen:
- Varm opp først, også når du skal ut å jobbe i hagen
- Start forsiktig med små ting, til muskulaturen er smidig
- Hold deg varm om det er kaldt i været
- Løft riktig, bruk bena og ikke ryggen. Vær sentrert
- Gå to eller flere ganger. Mange ting kan deles opp, eller bøtta behøver ikke fylles helt opp før den skal bæres
- Gjør forskjellige ting så arbeidet ikke blir for ensidig eller statisk. Ha gjerne et par tre prosjekter du kan veksle mellom
- Bruk hjelpemidler
- Ta pauser, alt må ikke gjøres i en operasjon
- Ring en venn. (Her er jeg utrolig dårlig, men det er lov å be om hjelp når det er tunge løft!)
- Strekk ut etterpå
Jeg hadde en alminnelig sekketralle tidligere, men den fant seg aldri helt til rette i min lille redskapsbod. Den var alltid nok i veien til at den ble et irritasjonsmoment, så den åkte ut igjen. Jeg har sett flere sammenleggbare sekketraller på markedet og må si at en ny verden åpnet seg. Når den er sammenslått er den helt flat, og kan lett stues bort.
Husk å følge meg på Instagram for daglig blomsterinspirasjon.
En standard sekketralle kan ta mange flere kilo i et løft, men til nå har jeg klart det aller meste av løft i hagen med min sammenleggbare medhjelper.
Nyt våren med glad rygg!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget: