Svibler og jula som varer helt til påske:-)
Svibler hører jula til, og er en av de mest populære juleblomstene våre. Men ved å bruke temperatur som virkemiddel kan vi styre blomstringen. og ikke minst holdbarhet, til langt utpå våren. Brettet med svibler jeg kjøpte i november porsjoneres ut, og vil gi blomstring lenge enda når jeg plasserer dem riktig.
I midten av november var det supertilbud på flotte svibler til kr 10 pr. stk. Som alltid er jeg er jo ikke vond å be når det er gode tilbud og flotte planter:-) For sikkerhets skyld kjøpte jeg meg et helt brett med noenogtyve svibler…!
Siden holdbarheten på løkplanter i stor grad styres av temperatur, har jeg fortsatt stor glede av disse sviblene. Etter innkjøp plasserte jeg nemlig brettet kjølig og lyst i vinterhagen, hvor det er ca 10 grader. På den måten stopper utviklingen nesten helt opp.
Vanning og stell
Siden løkplanter har det meste av næring i løken, er stellet enkelt! Kun noen dråper vann for å holde rotklumpen lett fuktig, men husk å la den tørke opp litt mellom hver vanning. Dette gir bedre forhold for røttene, og mindre grobunn for de små ufyselige blomsterfluene! Fluene kommer raskt om jorda alltid er fuktig. Når sviblene står kjølig fordamper det lite, og siden november har jeg vel vannet kun én gang!
I den kjølige vinterhagen er det langsom utvikling, og derfor har jeg kunnet plukke inn svibler fortløpende. Når de kommer inn i vanlig stuetemperatur skyter de fart, og er i blomstring etter ca 2 uker.
Støtte til blomstene
Når vi har svibler inne, gjør varmen at de ofte strekker seg. Med hurtig vekst vil blomsterstilken bli i svakeste laget for å bære den digre blomsterklasen. Sviblene blir ca 30cm høye når de er i full blomst innendørs, og derfor bør de ha noe hjelp i form av støtte. Jeg bruker ofte bjørkekvister, og liker det rustikke uttrykket naturmaterialer gir. Bjørkekvister er enkelt å finne, og fint å gjenbruke som kompost.
Ikke kast løkene!
En av mine kjepphester er gjenbruk og å ta vare på det man har av planter. Alle løk er supert å plante ut i hagen, som jeg skrev om her. Kanskje ikke alle kommer, men det er alltid noen som overlever. Altså; forsøket verd! Med litt godt stell kan de som klarer seg fortsette å gi blomstring, og glede oss i mange år!
Etter blomstring
Når sviblene har stått inne og blomstret ferdig, tar jeg dem tilbake ut i vinterhagen. Her settes de i et tett plantebrett, og uten plastpotter. På den måten er det enkelt å gi en liten skvett vann, og være sikker på at alle får fuktighet. Vær bare sikker på ikke å overvanne når de står slik. Ingen planter liker å stå med beina i vann!
I plantebrettet vil de stå å kose seg frem til våren, når de kan plantes ut. Bladene som utvikler seg er viktige, og samler næring til løken. En god og sterk løk er selve grunnlaget for neste års blomstring! Hvis en svibel ikke får lov til å få blader og vekst etter blomstring, vil løken kun tappes for næring og svekkes. Tappes den for mye vil den dø. Stell derfor sviblene pent etter blomstring. En lys kjølig plass med littegranne vann så blir de happy!
Husk å følge meg på Instagram for daglig blomsterinspirasjon.
Jula varer helt til påske:-)
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Kjempegode tips! Det hadde jeg aldri tenkt på å gjøre!