Grøntpodden er en ukentlig podcast som har vokst frem som et resultat av de utallige telefonsamtalene Marianne og jeg har hatt. Vi har delt erfaringer, og inspirert hverandre med alt som er grønt gjennom flere år. Når man er glad i alt som spirer og gror er det vanskelig å velge seg ett tema, eller en enkelt kategori. Vi valgte like gjerne alt som spirer og gror! Det hele henger jo sammen så hvorfor begrense seg? Ved å tenke helhetlig kan mange av stueplantene få komme på sommerferie i hagen, eller på balkongen, i tillegg til alt annet gøyalt vi kan dyrke. Med fokus på en stor bredde på temaer innenfor dyrking, stell og pleie, håper vi å kunne inspirere nybegynnerne og de mer viderekomne til økt dyrkeglede, og mestringsfølelse.
Vi har også opprettet en konto på Instagram som du kan finne her
Hvem er vi i Grøntpodden podcast
Marianne og jeg har kjent hverandre i over 15 år, og startet vennskapet som kolleger. Den gang jobbet vi i et design og interiørmagasin hvor hun var redaktør, og jeg ansvarlig for det kommersielle. Siden har vi holdt kontakten. For noen år siden flyttet hun med familien til en gammel gård med store grøntområder, gamle drivhus og en spennende etablert hage. Naturlig nok er kontakten blitt tettere med mye «grønn prat». Hun har hatt en imponerende og bratt læringskurve. Gjennom alle spørsmål og diskusjoner vi har hatt, kom ideen om at flere kunne hatt glede av å få innblikk i det vi snakker om. Som dere vet er jo jeg glad i det aller meste som gror, dekor og bruk det vi dyrker i mat. Med Marianne sin journalistiske bakgrunn, og min plantegale bakgrunn spirte «Grøntpodden – for deg som er helt grønn»
Episoder sesong 1
Klikk på linken så kommer du direkte til episoden
- Sesongen starter med et lite frø
- I den aller første episoden av Grøntpodden snakker vi oss varme om frø. Hvor finner du de beste frøene, hva slags jord skal brukes, og hva gjør lys og temperatur for frø og spirer? Hva gjør du for at plantene skal bli godt rustet for en norsk sommer? Og hvorfor må noen frø stå i kjøleskapet?
- Førstehjelp for inneplanter
- Vinteren har vært en tøff tid for inneplantene våre, og mange av dem sliter og ser pjuskete ut. Hvilke enkle grep kan vi ta for å redde dem, og samtidig gi plantene en skikkelig kickstart på våren?
- Skummelt med beskjæring?
- Mange kvier seg for å ta frem hagesaksen, men med riktig beskjæring blir vekstene sunnere og frukten større. Her får du grunnleggende tips som gjør det litt mindre skummelt. Og nettopp senvinteren kan være en fin tid å gjøre dette på for en del busker og trær.
- Vekk pelargonium & Co fra vinterdvalen
- Hvordan står det til med Mariannes søvnige Agapanthus, og hvordan vekker Espen pelargoniumen fra sin dype søvn? Er sommerblomstene bare en sommerflørt, eller kan de være en flerårig affære? Nå er tiden inne for å få dem alle i gang for en ny sesong.
- Drivhus-drømmen
- Drivhus er mer populært enn noensinne. Krever det mye stell, og kan man faktisk dra på ferie når man har det? Nå tar vi for oss drivhus fra tidenes morgen og til dagens dyrking. Espen påstår at det er et liv før og etter drivhuset. Er det egentlig så stor forskjellen på drivhus og orangeri?
- Kickstart av georginer og begonia
- Har du kjøpt nye knoller, eller har du overvintret selv? Her snakker vi om planting, og ikke minst deling av større knoller for finere planter.
Med enkle grep nå kan vi glede oss over en tidligere blomstring til sommeren!
Denne gangen vekkes Mariannes slumrende interesse for georginer til begeistring i takt med knollene vi vekker fra vintersøvnen.
- Har du kjøpt nye knoller, eller har du overvintret selv? Her snakker vi om planting, og ikke minst deling av større knoller for finere planter.
Hjelpen vi trengte for å komme i gang
Vi har fått uvurderlig hjelp av Bauer media til å få etablert oss og Grøntpodden. Med fantastisk guiding, og hjelp fra en super produsent, har vi kommet lengre på kort tid enn vi hadde drømt om. Det er virkelig gøy å få drahjelp av noen som tror på oss, og er så proffe.
Endelig var vi i gang og på lufta og gleder oss til en spennende sesong!
Her kan du tipse flere om innlegget: